Weekend vd Wetenschap: snelheidsduivels

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Hoe verbreek je een wereldrecord? Altijd al willen weten waarom de klapschaats wereldrecords heeft weten te breken? Hoe meten we die records eigenlijk? En hoe ziet de toekomst van snelheidsduivels en -kampioenen in de sport er uit?

In het landelijke Weekend van de Wetenschap geven twee Pop-up-wetenschappers in Museum Zaanse Tijd op de Zaanse Schans uitleg over snelheidsmeting in de sport. Zij haken in op de expositie “Het Tijdnetwerk” waarin onder meer aandacht wordt besteed aan de Nederlandse uitvinding van de aantik-plaat voor wedstrijdzwemmen. Vijftig jaar geleden werden onze nationale coryfeeën Erika Terpstra en Ada Kok hiermee wereldkampioen. Tegenwoordig gaat alles in de sport nog veel sneller. 

Maus Gatsonides, uitvinder van de aantikplaat en de flitspaal
Maus Gatsonides, snelheidsduivel en uitvinder van de aantikplaat en de flitspaal

Op zaterdag 3 oktober om 15.00 u. gaat Pop-up wetenschapper Eline van der Kruk in op snelheidsmeting in de sport van de eerste Olympische spelen in het jaar 776 v.C.

Eline van der Kruk
Eline van der Kruk

Hoe deden die oude Grieken dat toen eigenlijk? Hoe weten we hoe snel iemand gaat tijdens een wedstrijd? Wie bepaalt de winnaar? En hoe komt het dat we steeds harder gaan? Eline van der Kruk is in 2013 cum laude afgestudeerd aan de Technische Universiteit Delft als eerste sports engineer van Nederland en beantwoord momenteel in haar promotie onderzoek in Delft, en op het podium van ‘de Science Battle’, de vraag waarom Nederlanders nou eigenlijk zo goed zijn in schaatsen en of het nog harder kan.

Op zondag 4 oktober om 15.00 u. vertelt Pop-up wetenschapper Dionne Noordhof over het verbeteren van wereldrecords in schaatsen.

Dionne Noordhof
Dionne Noordhof

Zij is onderzoeker op het project “Trainingstrategieën voor een optimaal piek- en duurvermogen van schaatsers” en daarnaast universitair docent bij de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Voorafgaand aan dit onderzoeksproject heeft Dr. Dionne promotieonderzoek gedaan naar de efficiëntie van sporten zoals wielrennen en schaatsen. Goede schaatsen, snelle schaatspakken en een topcoach zijn belangrijk voor het verbreken van een wereldrecord. Maar als sporter moet je ook topfit zijn! Wist je dat maar een klein deel van de energie, die jij uit je eten en drinken haalt, wordt gebruikt om te sporten? Als je dat deel zou kunnen vergroten, kun je als sporter betere prestaties leveren en misschien wel een record verbreken. Dionne Noordhof doet hier onderzoek en komt jullie hier alles over vertellen!

Het wekend  van de wetenschap richt zich op gezinnen met nieuwsgierige jongeren tussen acht en 12 jaar. Heb je vragen over snelheidsmeting in de sport of wil je de laatste snufjes weten om je persoonlijke record te breken? Kom dan op tijd naar Museum Zaanse Tijd en zorg dat je plekje op de eerste rij krijgt! Dit mag je niet missen!

Ook interessant om te lezen

Expositie Zaanse Meesters geopend

Op donderdag 28 maart opende wethouder Sanna Munnikendam de nieuwe expositie “Zaanse Meesters” in Museum Zaanse Tijd op de Zaanse Schans. De expositie vertelt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Museum Zaanse Tijd

Kalverringdijk 3
Zaanse Schans 
1509 BT Zaandam
075 – 61 797 69

Gratis te bezoeken voor Museumkaarthouders.

Scroll naar top

Museum Zaanse Tijd

Openingstijden:

Maandag10:00 – 17:00
Dinsdag10:00 – 17:00
Woensdag10:00 – 17:00
Donderdag10:00 – 17:00
Vrijdag10:00 – 17:00
Zaterdag10:00 – 17:00
Zondag10:00 – 17:00

Koningsdag, 1e Kerstdag en Oud & Nieuw gesloten.

Ontvangsten buiten openingstijden, rondleidingen en raadpleging museumbibliotheek mogelijk op aanvraag.

Museum Zaanse Tijd

Welkom! Museum Zaanse Tijd is weer open per 5 juni. We heten je als vanouds welkom, wel met wat nieuwe manieren van doen en laten. Minder mensen tegelijk in het museum en extra hygiëne bijvoorbeeld. Ook is voor iedereen een starttijd noodzakelijk. We wensen je een fijn bezoek!

Boek je tickets en starttijd      Tickets >

Hoe werkt het?

 • Hou 1,5 meter afstand
 • Huisgenoten mogen samen lopen
 • Onze medewerkers geven aanwijzingen
 • Bij de ingang staat desinfecterende handgel
 • Wij adviseren een mondkapje te dragen.

Starttijd en tickets
Voor een bezoek aan het Museum Zaanse Tijd is een starttijd noodzakelijk.

 • Dit geldt voor iedereen, ook als Vriend van het museum of met Museumkaart.
 • De starttijd is voor de start van je bezoek.
 • Je mag vervolgens zo lang blijven als je wilt.

Maatregelen bij gezondheidsklachten
Met de volgende klachten krijg je geen toegang tot het museum:

 • Heb je verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging (tot 38 graden Celsius)? Blijf thuis!
 • Heb je verkoudheidsklachten en koorts (boven 38 graden Celsius) en/of benauwdheid? Blijf thuis, en dat is ook van toepassing op huisgenoten.

Hygiënemaatregelen

 1. Was je handen na contacthandelingen op plekken waar ook anderen geweest zijn.
  • 20 seconden met water en zeep, daarna handen goed drogen met papieren handdoek of blazer. Gooi papier daarna weg in een afsluitbare vuilbak.
  • Voordat je naar buiten gaat, als je weer thuiskomt, als je je neus hebt gesnoten, voor het eten en nadat je naar de wc bent geweest.
 2. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 3. Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg in een afsluitbare vuilbak.
 4. Was daarna je handen.
 5. Schud geen handen.
 6. Hou 1,5 meter afstand van anderen.

Museum Zaanse Tijd volgt het protocol van de museumvereniging. Lees HIER het volledige protocol. Het behoudt zich het recht voor deze regels voor veilig bezoek aan te vullen of aan te passen, bijvoorbeeld als richtlijnen van de overheid daartoe aanleiding geven.