Twee nieuwe boeken over Friese klokken. Het werd tijd!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Crisis of geen crisis, er blijven boeken verschijnen over Nederlandse uurwerken. Vorig jaar waren dat “Hollandse horloges” en “Horloges van Nederlandse makers”, en in juni van dit jaar verschenen twee nieuwe boeken over Friese klokken.

Deze boeken zijn het resultaat van 10 jaar archiefonderzoek naar de geschiedenis van de uurwerkmakerij in Friesland door het echtpaar Siet en Lammert de Bruin.

Met name hebben zij zich daarbij gericht op de uurwerkmakerij in Joure en omgeving. Joure was in de 19e eeuw een belangrijk uurwerkmakerscentrum. In het onderzoek zijn niet alleen de klokkenmakers, maar ook de klokkenschilders meegenomen. Hoewel het onderzoek in de eerste plaats was gericht op Joure, zijn ook alle beschikbare gegevens over de rest van Friesland verzameld. Over de klokkenmakerij in Friesland vindt u een artikel elders op deze website.

Het onderzoek heeft voldoende stof voor twee boeken opgeleverd. Het meest omvangrijke heet “Uurwerkmakers in Joure”. Het omvat 308 bladzijden en is gebonden in harde omslag. De tekst over de geschiedenis van de klokkenmakerij in Joure wordt aangevuld door foto’s (kleur en zwartwit), afdrukken van documenten, schema’s, productieverslagen, staafdiagrammen, een historische technische beschrijving met tekeningen van de totstandkoming van een uurwerk, etc. Een breed opgezette historische studie naar de Jouster klokkenmakerij, waarmee de Friese klokkenindustrie eindelijk eens gelijkwaardig met die van het Schwarzwald in beeld gebracht wordt.

Het tweede boek heeft als titel “Uurwerkmakers in Friesland”. Het telt 220 bladzijden in soft cover en geeft alleen in tekst een opsomming van alle Friese uurwerkmakers met alle informatie die het echtpaar De Bruin over hen heeft kunnen vinden. De Jouster uurwerkmakers komen in dit boek beknopter aan de orde dan in het eerste.

Joure Friesland

Dit zijn geen plaatjesboeken. Wie een compleet beeld wil krijgen van de ontwikkeling van de Friese staartklok, van de late 18e eeuw tot en met de Friese regulateur, met en zonder mechanieken, kan terecht in het MNU. In het Museum Joure is een mooie verzameling staartklokken met mechanieken te zien.

“Friese klokken” van Hana is een courant boekje met veel zwart-witte afbeeldingen van Friese staartklokken. U kunt het hier bestellen.

Na de ziekte en het overlijden van Lammert de Bruin heeft Siet de draad weer opgepakt en de boeken afgemaakt en laten drukken. De boeken zijn bij Siet de Bruin (bergsiet@gmail.com)  per e-mail te bestellen.

Ook interessant om te lezen

Expositie Zaanse Meesters geopend

Op donderdag 28 maart opende wethouder Sanna Munnikendam de nieuwe expositie “Zaanse Meesters” in Museum Zaanse Tijd op de Zaanse Schans. De expositie vertelt

4 reacties op “Twee nieuwe boeken over Friese klokken. Het werd tijd!”

 1. Geachte heer Akse,
  U kunt de prijs van de boeken opvragen bij mevrouw De Bruin. Haar e-mailadres staat onderaan in het bericht.

 2. Geachte heer Schoon,

  Zoals u in het bericht kunt lezen zijn de boeken bij Siet de Bruin (bergsiet@gmail.com) per e-mail te bestellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Museum Zaanse Tijd

Kalverringdijk 3
Zaanse Schans 
1509 BT Zaandam
075 – 61 797 69

Gratis te bezoeken voor Museumkaarthouders.

Scroll naar top

Museum Zaanse Tijd

Openingstijden:

Maandag10:00 – 17:00
Dinsdag10:00 – 17:00
Woensdag10:00 – 17:00
Donderdag10:00 – 17:00
Vrijdag10:00 – 17:00
Zaterdag10:00 – 17:00
Zondag10:00 – 17:00

Koningsdag, 1e Kerstdag en Oud & Nieuw gesloten.

Ontvangsten buiten openingstijden, rondleidingen en raadpleging museumbibliotheek mogelijk op aanvraag.

Museum Zaanse Tijd

Welkom! Museum Zaanse Tijd is weer open per 5 juni. We heten je als vanouds welkom, wel met wat nieuwe manieren van doen en laten. Minder mensen tegelijk in het museum en extra hygiëne bijvoorbeeld. Ook is voor iedereen een starttijd noodzakelijk. We wensen je een fijn bezoek!

Boek je tickets en starttijd      Tickets >

Hoe werkt het?

 • Hou 1,5 meter afstand
 • Huisgenoten mogen samen lopen
 • Onze medewerkers geven aanwijzingen
 • Bij de ingang staat desinfecterende handgel
 • Wij adviseren een mondkapje te dragen.

Starttijd en tickets
Voor een bezoek aan het Museum Zaanse Tijd is een starttijd noodzakelijk.

 • Dit geldt voor iedereen, ook als Vriend van het museum of met Museumkaart.
 • De starttijd is voor de start van je bezoek.
 • Je mag vervolgens zo lang blijven als je wilt.

Maatregelen bij gezondheidsklachten
Met de volgende klachten krijg je geen toegang tot het museum:

 • Heb je verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging (tot 38 graden Celsius)? Blijf thuis!
 • Heb je verkoudheidsklachten en koorts (boven 38 graden Celsius) en/of benauwdheid? Blijf thuis, en dat is ook van toepassing op huisgenoten.

Hygiënemaatregelen

 1. Was je handen na contacthandelingen op plekken waar ook anderen geweest zijn.
  • 20 seconden met water en zeep, daarna handen goed drogen met papieren handdoek of blazer. Gooi papier daarna weg in een afsluitbare vuilbak.
  • Voordat je naar buiten gaat, als je weer thuiskomt, als je je neus hebt gesnoten, voor het eten en nadat je naar de wc bent geweest.
 2. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 3. Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg in een afsluitbare vuilbak.
 4. Was daarna je handen.
 5. Schud geen handen.
 6. Hou 1,5 meter afstand van anderen.

Museum Zaanse Tijd volgt het protocol van de museumvereniging. Lees HIER het volledige protocol. Het behoudt zich het recht voor deze regels voor veilig bezoek aan te vullen of aan te passen, bijvoorbeeld als richtlijnen van de overheid daartoe aanleiding geven.