Trends van Oma’s tijd

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Een tentoonstelling van Nederlandse schoorsteenklokken tussen 1880 en 1940

Staande klok van plateel
Staande klok van plateel

Van 31 maart tot 31 oktober 2013 toont het MNU een particuliere collectie vroeg 20e eeuwse klokken en klokkenstellen in stijlen variërend van traditioneel tot Art Nouveau en Amsterdamse School.

Klokkenstellen waren in de 19e en vroege 20e eeuw populaire interieurstukken, die  de smaak en trends van weleer volgden.  Inmiddels zijn ze uit de mode geraakt en roepen ze hooguit nog nostalgische herinneringen op. Toch zijn er steeds meer verzamelaars en liefhebbers die in de ban raken van deze tijdsbeelden van toegepaste kunst en kitsch.

Het Nederlandse binnenhuis volgde in de loop van die jaren meerdere stijlen in vormgeving. Afhankelijk van de smaak grepen sierkunstenaars terug op het verleden of probeerde nieuwe inspiratiebronnen te ontwikkelen. De historiserende vormgeving greep vaak terug op voorbeelden uit de Hollandse Barok en Franse Rococo. De Delfts blauwe decors riepen de rijkdom uit de Hollandse Gouden Eeuw in herinnering en moesten een tijdloos beeld van Hollands welvaren verbeelden met molens en scheepjes.

Rond 1900 kwam internationaal de Jugendstil en Art Nouveau tot ontwikkeling met als Nederlandse variant de Nieuwe Kunst. De bij sierkunstenaars geliefde op natuurvormen gebaseerde vormgeving en decors kreeg in Nederland bijnamen als “zweepslagstijl” en “slaoliestijl”. De laatste aanduiding n.a.v. een beroemde affiche ontworpen door Jan Toorop. Ranke lijnen en ijle vormen bepaalden deze mode.

Tussen 1925 en 1940 kwam in Nederland een specifieke variant van de internationale Art Deco tot bloei, die wordt aangeduid als Amsterdamse School. Deze vormgeving benadert bouwwerken en toegepaste kunst veelal als beeldhouwwerk. Bij klokken in de trant van de Amsterdamse School overheersen gedrongen mathematische vormen. De decoraties zijn abstract of geïnspireerd op dierenvormen.

Verzamelaar Peter Tock
Verzamelaar Peter Tock

De hier getoonde schoorsteenklokken en klokkenstellen zijn eigendom van  verzamelaar Peter Tock. Hij koopt zijn collectiestukken veelal aan op rommelmarkten. Daarbij geldt dat hij de klokken volgens eigen zeggen als het ware “uit medelijden redt van de ondergang”.  Vaak verkeerden de aankopen in deplorabele staat en misten ze in diverse gevallen het uurwerk. De verzamelaar beschikt over de handigheid om de gemankeerde klokken weer te completeren en op te lappen, waardoor hij inmiddels een fraaie collectie heeft weten samen te stellen.

Ook interessant om te lezen

Expositie Zaanse Meesters geopend

Op donderdag 28 maart opende wethouder Sanna Munnikendam de nieuwe expositie “Zaanse Meesters” in Museum Zaanse Tijd op de Zaanse Schans. De expositie vertelt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Museum Zaanse Tijd

Kalverringdijk 3
Zaanse Schans 
1509 BT Zaandam
075 – 61 797 69

Gratis te bezoeken voor Museumkaarthouders.

Scroll naar top

Museum Zaanse Tijd

Openingstijden:

Maandag10:00 – 17:00
Dinsdag10:00 – 17:00
Woensdag10:00 – 17:00
Donderdag10:00 – 17:00
Vrijdag10:00 – 17:00
Zaterdag10:00 – 17:00
Zondag10:00 – 17:00

Koningsdag, 1e Kerstdag en Oud & Nieuw gesloten.

Ontvangsten buiten openingstijden, rondleidingen en raadpleging museumbibliotheek mogelijk op aanvraag.

Museum Zaanse Tijd

Welkom! Museum Zaanse Tijd is weer open per 5 juni. We heten je als vanouds welkom, wel met wat nieuwe manieren van doen en laten. Minder mensen tegelijk in het museum en extra hygiëne bijvoorbeeld. Ook is voor iedereen een starttijd noodzakelijk. We wensen je een fijn bezoek!

Boek je tickets en starttijd      Tickets >

Hoe werkt het?

 • Hou 1,5 meter afstand
 • Huisgenoten mogen samen lopen
 • Onze medewerkers geven aanwijzingen
 • Bij de ingang staat desinfecterende handgel
 • Wij adviseren een mondkapje te dragen.

Starttijd en tickets
Voor een bezoek aan het Museum Zaanse Tijd is een starttijd noodzakelijk.

 • Dit geldt voor iedereen, ook als Vriend van het museum of met Museumkaart.
 • De starttijd is voor de start van je bezoek.
 • Je mag vervolgens zo lang blijven als je wilt.

Maatregelen bij gezondheidsklachten
Met de volgende klachten krijg je geen toegang tot het museum:

 • Heb je verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging (tot 38 graden Celsius)? Blijf thuis!
 • Heb je verkoudheidsklachten en koorts (boven 38 graden Celsius) en/of benauwdheid? Blijf thuis, en dat is ook van toepassing op huisgenoten.

Hygiënemaatregelen

 1. Was je handen na contacthandelingen op plekken waar ook anderen geweest zijn.
  • 20 seconden met water en zeep, daarna handen goed drogen met papieren handdoek of blazer. Gooi papier daarna weg in een afsluitbare vuilbak.
  • Voordat je naar buiten gaat, als je weer thuiskomt, als je je neus hebt gesnoten, voor het eten en nadat je naar de wc bent geweest.
 2. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 3. Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg in een afsluitbare vuilbak.
 4. Was daarna je handen.
 5. Schud geen handen.
 6. Hou 1,5 meter afstand van anderen.

Museum Zaanse Tijd volgt het protocol van de museumvereniging. Lees HIER het volledige protocol. Het behoudt zich het recht voor deze regels voor veilig bezoek aan te vullen of aan te passen, bijvoorbeeld als richtlijnen van de overheid daartoe aanleiding geven.