Nieuw boek over Hansbeekse klokken

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Hansbeekse klokken zijn een fascinerend overblijfsel van een tijd waarin overal op het Europese platteland de mechanische tijdmeting oprukte. Vooral in de tweede helft van de 18e eeuw zocht men op afstand van de traditionele centra manieren om in eigen productie tegen lage kosten tijdmeters te vervaardigen.

De bekendste voorbeelden van deze regionale producten zijn de Comtoises en de Schwarzwalder klokken. Klokken zonder poespas, meestal stoer gebouwd zodat de boer zelf of de smid ze konden onderhouden, en altijd wel één of andere regionale bijzonderheid. Ook in verschillende Nederlandse regio’s zijn dergelijke klokken gemaakt.

Misschien wel het mooiste voorbeeld van een eigenzinnige regionale klok is de Hansbeekse klok. Met zijn stoere, rechthoekige, donker gebeitste eikenhouten frame, de uit messing en eikenhout vervaardigde tandraderen en het gebruik van een waag als regelend orgaan van het slagwerk springen deze klokken er onmiskenbaar uit. Het MNU heeft zo’n klok in de collectie.

1

Hansbeekse klokken werden in de tweede helft van de 18e eeuw en het begin van de 19e eeuw gemaakt in de regio rond Nevele, tussen Brugge en Gent. Hoewel er verschillende signaturen bekend zijn, heeft het er de schijn van dat ze allemaal vervaardigd zijn in de werkplaats van de familie Lievens in Hansbeke.

Die familie blonk uit in houtbewerking. De frames (van een kast is eigenlijk geen sprake) zijn zo degelijk gebouwd uit zo goed uitgezocht hout, dat ze nu, na meer dan 200 jaar, gewoonlijk nog geen spoor van speling vertonen.

hansbeek

Over deze klokken is onlangs een boek van hand van de Vlaamse kenner Jean Fleurbay verschenen. Hij heeft ernaar gestreefd de geschiedenis, de techniek, het uiterlijk en de makers van deze klokken zo volledig mogelijk te beschrijven.

Het boek telt 90 pagina’s en is uitgevoerd op A4-formaat, soft cover met gelijmde rug, en volledig geïllustreerd met kleurenfoto’s. Het is te bestellen bij de schrijver (jeanfleurbay@skynet.be) voor €20 plus verzendkosten.

Ook interessant om te lezen

Expositie Zaanse Meesters geopend

Op donderdag 28 maart opende wethouder Sanna Munnikendam de nieuwe expositie “Zaanse Meesters” in Museum Zaanse Tijd op de Zaanse Schans. De expositie vertelt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Museum Zaanse Tijd

Kalverringdijk 3
Zaanse Schans 
1509 BT Zaandam
075 – 61 797 69

Gratis te bezoeken voor Museumkaarthouders.

Scroll naar top

Museum Zaanse Tijd

Openingstijden:

Maandag10:00 – 17:00
Dinsdag10:00 – 17:00
Woensdag10:00 – 17:00
Donderdag10:00 – 17:00
Vrijdag10:00 – 17:00
Zaterdag10:00 – 17:00
Zondag10:00 – 17:00

Koningsdag, 1e Kerstdag en Oud & Nieuw gesloten.

Ontvangsten buiten openingstijden, rondleidingen en raadpleging museumbibliotheek mogelijk op aanvraag.

Museum Zaanse Tijd

Welkom! Museum Zaanse Tijd is weer open per 5 juni. We heten je als vanouds welkom, wel met wat nieuwe manieren van doen en laten. Minder mensen tegelijk in het museum en extra hygiëne bijvoorbeeld. Ook is voor iedereen een starttijd noodzakelijk. We wensen je een fijn bezoek!

Boek je tickets en starttijd      Tickets >

Hoe werkt het?

 • Hou 1,5 meter afstand
 • Huisgenoten mogen samen lopen
 • Onze medewerkers geven aanwijzingen
 • Bij de ingang staat desinfecterende handgel
 • Wij adviseren een mondkapje te dragen.

Starttijd en tickets
Voor een bezoek aan het Museum Zaanse Tijd is een starttijd noodzakelijk.

 • Dit geldt voor iedereen, ook als Vriend van het museum of met Museumkaart.
 • De starttijd is voor de start van je bezoek.
 • Je mag vervolgens zo lang blijven als je wilt.

Maatregelen bij gezondheidsklachten
Met de volgende klachten krijg je geen toegang tot het museum:

 • Heb je verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging (tot 38 graden Celsius)? Blijf thuis!
 • Heb je verkoudheidsklachten en koorts (boven 38 graden Celsius) en/of benauwdheid? Blijf thuis, en dat is ook van toepassing op huisgenoten.

Hygiënemaatregelen

 1. Was je handen na contacthandelingen op plekken waar ook anderen geweest zijn.
  • 20 seconden met water en zeep, daarna handen goed drogen met papieren handdoek of blazer. Gooi papier daarna weg in een afsluitbare vuilbak.
  • Voordat je naar buiten gaat, als je weer thuiskomt, als je je neus hebt gesnoten, voor het eten en nadat je naar de wc bent geweest.
 2. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 3. Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg in een afsluitbare vuilbak.
 4. Was daarna je handen.
 5. Schud geen handen.
 6. Hou 1,5 meter afstand van anderen.

Museum Zaanse Tijd volgt het protocol van de museumvereniging. Lees HIER het volledige protocol. Het behoudt zich het recht voor deze regels voor veilig bezoek aan te vullen of aan te passen, bijvoorbeeld als richtlijnen van de overheid daartoe aanleiding geven.