Museum Nederlands Uurwerk Zaanse SchansSnap Content

Museum Zaanse Tijd

Museum Zaanse Tijd is als authentiek Zaanse Schans museum één van de interessantste attracties van de Zaanstreek. Hier kunt u van dichtbij de iconische Zaanse klokken, uurwerken en horloges bewonderen en kennismaken met typisch Hollands erfgoed. Bent u geïnteresseerd in klokken, uurwerken, horloges of het begrip ‘tijd’ en wilt u Hollandse historie ervaren, dan mag u Museum Zaanse Tijd niet missen! 

Treed binnen in de Zaanse Gouden Eeuw

U vindt ons museum op de Zaanse Schans, aan het begin van het meest pittoreske straatje. Het museum zit in een schilderachtig 17e -eeuws woon/werk pand uit Assendelft, dat in 1976 op de Zaanse Schans minutieus is gereconstrueerd. Treed binnen in een historisch interieur met stijlkamers die u terugvoeren in de tijd. U bezoekt de winkel van een horlogemaker en loopt rond in een authentiek woonkamer en een salon, beide met typisch oudhollandse inrichting. In deze sfeervolle setting maakt u kennis met een unieke en uitgebreide collectie Zaanse en Nederlandse uurwerken. Ook kunt u een origineel torenuurwerk van dichtbij bewonderen en zijn raderen zien draaien.  

Het museum vertelt het verhaal van Cornelis Michielszoon Volger, de molenaarszoon die als klokkenmaker aan de wieg stond van de Zaanse klok als succesvol exportartikel. Onderaan deze pagina kunt u alvast een indruk krijgen van de bijzondere collectie die wij met trots beheren.

Maak kennis met het Zaanse erfgoed en beleef het verhaal achter het interessantste exportproduct van de Zaanse Gouden Eeuw.

Voor kinderen

Vind je het leuk om in een andere wereld te stappen en ben je benieuwd naar hoe klokken werken, dan kun je je hart ophalen in ons museum. Hier kun je zelfs een origineel torenuurwerk van dichtbij bekijken. Je ziet het tandwielstelsel en de stoere raderen en mechanieken die een enorme torenklok laten lopen. Ontdek ook wat dit met Zaanse molens te maken heeft.

De Zaanse Schans

Wie op de Zaanse Schans om zich heen kijkt, ziet geschiedenis. Achter de markante houten gevels, de knijpraampjes en de lage deuren ligt een wereld met een rijke historie, want de Zaanstreek heeft met zijn molens, klokken en bedrijvigheid sterk bijgedragen aan de Gouden Eeuw van Nederland. Wandel door de lieflijke straatjes, bezoek de musea en bedenk dat de Zaanse Schans nog net zo springlevend is als honderden jaren geleden. Er wordt ook in deze tijd nog volop gewoond en gewerkt.

Museum Zaanse Tijd is een waardevol onderdeel van uw bezoek aan de Zaanse Schans.

Het museum bevindt zich op een unieke plaats: De Zaanse Schans. Ontdek naast ons museum veel meer over de historische Zaanse woon-en werkcultuur.

Met de Museumkaart, I Amsterdam City Card en Zaanse Schans Card is uw museum entree gratis.

Ontdek onze unieke collectie Zaanse klokken en de verhalen die erbij horen.

Meer weten over al onze traditionele Hollandse klokken en horloges? Treed binnen in ons Virtueel Museum!

Museum Zaanse Tijd

Kalverringdijk 3
Zaanse Schans 
1509 BT Zaandam
075 – 61 797 69

Gratis te bezoeken voor Museumkaarthouders.

Scroll naar top

Museum Zaanse Tijd

Openingstijden:

Maandag10:00 – 17:00
Dinsdag10:00 – 17:00
Woensdag10:00 – 17:00
Donderdag10:00 – 17:00
Vrijdag10:00 – 17:00
Zaterdag10:00 – 17:00
Zondag10:00 – 17:00

Koningsdag, 1e Kerstdag en Oud & Nieuw gesloten.

Ontvangsten buiten openingstijden, rondleidingen en raadpleging museumbibliotheek mogelijk op aanvraag.

Museum Zaanse Tijd

Welkom! Museum Zaanse Tijd is weer open per 5 juni. We heten je als vanouds welkom, wel met wat nieuwe manieren van doen en laten. Minder mensen tegelijk in het museum en extra hygiëne bijvoorbeeld. Ook is voor iedereen een starttijd noodzakelijk. We wensen je een fijn bezoek!

Boek je tickets en starttijd      Tickets >

Hoe werkt het?

 • Hou 1,5 meter afstand
 • Huisgenoten mogen samen lopen
 • Onze medewerkers geven aanwijzingen
 • Bij de ingang staat desinfecterende handgel
 • Wij adviseren een mondkapje te dragen.

Starttijd en tickets
Voor een bezoek aan het Museum Zaanse Tijd is een starttijd noodzakelijk.

 • Dit geldt voor iedereen, ook als Vriend van het museum of met Museumkaart.
 • De starttijd is voor de start van je bezoek.
 • Je mag vervolgens zo lang blijven als je wilt.

Maatregelen bij gezondheidsklachten
Met de volgende klachten krijg je geen toegang tot het museum:

 • Heb je verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging (tot 38 graden Celsius)? Blijf thuis!
 • Heb je verkoudheidsklachten en koorts (boven 38 graden Celsius) en/of benauwdheid? Blijf thuis, en dat is ook van toepassing op huisgenoten.

Hygiënemaatregelen

 1. Was je handen na contacthandelingen op plekken waar ook anderen geweest zijn.
  • 20 seconden met water en zeep, daarna handen goed drogen met papieren handdoek of blazer. Gooi papier daarna weg in een afsluitbare vuilbak.
  • Voordat je naar buiten gaat, als je weer thuiskomt, als je je neus hebt gesnoten, voor het eten en nadat je naar de wc bent geweest.
 2. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 3. Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg in een afsluitbare vuilbak.
 4. Was daarna je handen.
 5. Schud geen handen.
 6. Hou 1,5 meter afstand van anderen.

Museum Zaanse Tijd volgt het protocol van de museumvereniging. Lees HIER het volledige protocol. Het behoudt zich het recht voor deze regels voor veilig bezoek aan te vullen of aan te passen, bijvoorbeeld als richtlijnen van de overheid daartoe aanleiding geven.