Klokkenmaker aan het werk in Museum Zaanse Tijd

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Stel u gaat een dagje naar de Zaanse Schans. Wat is daar te beleven? Of u hebt een oude klok en wilt weten wat een klokkenmaker doet om hem goed te houden. Misschien moet uw klok wel gerepareerd worden.

Traditioneel ambacht is één van de trekkers op de Zaanse Schans. In de geschiedenis van de Zaanse ambachten neemt de klokkenmakerij een belangrijke positie in. Zaanse klokken zijn zelfs meer dan andere producten van de Zaanstreek een internationaal icoon. De Zaanse klok is ook het kenmerk van Museum Zaanse Tijd. Wij laten dit stuk Zaanse – en Nederlandse – geschiedenis zien.

 

Traditie behouden

Het komend halfjaar – van september tot en met februari – gaat die geschiedenis leven: Museum Zaanse Tijd heeft op woensdag, donderdag en vrijdag een klokkenmaker in huis, die het ambacht aanschouwelijk maakt. Dit is de jonge klokkenmaker Fjodor van den Broek. U kunt kijken wat hij met onze klokken doet. U kunt ook vragen stellen. Fjodor staat bij zijn werk open voor vragen in het Nederlands en Engels.

 

 

 

Fjodor is in 2015 afgestudeerd aan de opleiding uurwerktechniek van de Vakschool Schoonhoven. Zijn specialisatie was het restaureren van antieke klokken. Tijdens deze opleiding had hij twee stages bij zeer gerenommeerde klokken- en horlogemakers. Daarna heeft hij twee jaar ‘Conservation of Clocks and Related Objects’ gestudeerd aan West Dean College. In beide opleidingen won hij onderscheidingen.

Fjodor wordt zes maanden bij het museum gedetacheerd in het kader van het project Specialistische Kennisborging. Dit project betreft een pilot gericht op het creëren van kansen voor jonge specialisten in erfgoed. Het doel is de relatie te versterken tussen opleidingen en musea en ervoor te zorgen dat waardevolle kennis over museumcollecties en vaardigheden voor collectiebeheer- en behoud worden overgedragen aan de nieuwe generatie.

 

Bescherming van het erfgoed

Als museum beschermen we het kostbare erfgoed dat we beheren. We hebben een plan opgesteld om onze uurwerken en andere kostbaarheden zo goed mogelijk te behouden en geschikt te houden voor de presentatie in het museum. Fjodors taak is het uitvoeren van conservering, reparatie en restauratie van uurwerken in de collectie.

Onze bezoekers kunnen in een authentiek Zaans interieur genieten van prachtige objecten, die vroeger met veel vakmanschap gemaakt zijn. Als onze klokken lopen, dragen ze met hun geluid en beweging bij aan een geweldige ervaring. Museum Zaanse Tijd maakt het nu mogelijk dat het publiek ook de bezigheden kan ervaren van de klokkenmaker die dit instandhoudt.

Ook interessant om te lezen

Expositie Zaanse Meesters geopend

Op donderdag 28 maart opende wethouder Sanna Munnikendam de nieuwe expositie “Zaanse Meesters” in Museum Zaanse Tijd op de Zaanse Schans. De expositie vertelt

2 reacties op “Klokkenmaker aan het werk in Museum Zaanse Tijd”

 1. hallo mensen. vraagje. je ziet soms bol/klauwpoten onder een staande klok. waarom en heeft een bepaalde betekenis. zie uw reaktie zo spoedig mogelijk tegemoet. dit ivm mogelijke aanschaf van een staande klok.
  ben ook tel. te bereiken onder nr. 0651025005.

  b.v.d.

  m.vr.gr.w.

 2. D.van Waveren

  Geachte heer, mevrouw,
  Kunt u mij n gerenomeerd inkoper van Friese staartklokken adviseren?
  De klok heb ik bij het overlijden van mijn vader in mijn bezit gekregen.
  Bij voorbaat dank voor uw advies.
  Met vriendelijke groet,
  D.van Waveren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Museum Zaanse Tijd

Kalverringdijk 3
Zaanse Schans 
1509 BT Zaandam
075 – 61 797 69

Gratis te bezoeken voor Museumkaarthouders.

Scroll naar top

Museum Zaanse Tijd

Openingstijden:

Maandag10:00 – 17:00
Dinsdag10:00 – 17:00
Woensdag10:00 – 17:00
Donderdag10:00 – 17:00
Vrijdag10:00 – 17:00
Zaterdag10:00 – 17:00
Zondag10:00 – 17:00

Koningsdag, 1e Kerstdag en Oud & Nieuw gesloten.

Ontvangsten buiten openingstijden, rondleidingen en raadpleging museumbibliotheek mogelijk op aanvraag.

Museum Zaanse Tijd

Welkom! Museum Zaanse Tijd is weer open per 5 juni. We heten je als vanouds welkom, wel met wat nieuwe manieren van doen en laten. Minder mensen tegelijk in het museum en extra hygiëne bijvoorbeeld. Ook is voor iedereen een starttijd noodzakelijk. We wensen je een fijn bezoek!

Boek je tickets en starttijd      Tickets >

Hoe werkt het?

 • Hou 1,5 meter afstand
 • Huisgenoten mogen samen lopen
 • Onze medewerkers geven aanwijzingen
 • Bij de ingang staat desinfecterende handgel
 • Wij adviseren een mondkapje te dragen.

Starttijd en tickets
Voor een bezoek aan het Museum Zaanse Tijd is een starttijd noodzakelijk.

 • Dit geldt voor iedereen, ook als Vriend van het museum of met Museumkaart.
 • De starttijd is voor de start van je bezoek.
 • Je mag vervolgens zo lang blijven als je wilt.

Maatregelen bij gezondheidsklachten
Met de volgende klachten krijg je geen toegang tot het museum:

 • Heb je verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging (tot 38 graden Celsius)? Blijf thuis!
 • Heb je verkoudheidsklachten en koorts (boven 38 graden Celsius) en/of benauwdheid? Blijf thuis, en dat is ook van toepassing op huisgenoten.

Hygiënemaatregelen

 1. Was je handen na contacthandelingen op plekken waar ook anderen geweest zijn.
  • 20 seconden met water en zeep, daarna handen goed drogen met papieren handdoek of blazer. Gooi papier daarna weg in een afsluitbare vuilbak.
  • Voordat je naar buiten gaat, als je weer thuiskomt, als je je neus hebt gesnoten, voor het eten en nadat je naar de wc bent geweest.
 2. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 3. Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg in een afsluitbare vuilbak.
 4. Was daarna je handen.
 5. Schud geen handen.
 6. Hou 1,5 meter afstand van anderen.

Museum Zaanse Tijd volgt het protocol van de museumvereniging. Lees HIER het volledige protocol. Het behoudt zich het recht voor deze regels voor veilig bezoek aan te vullen of aan te passen, bijvoorbeeld als richtlijnen van de overheid daartoe aanleiding geven.