Klokken SMAT onderdak bij MNU

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Tafelklok, ca. 1715 , Adolf Witsen, Amsterdam
Tafelklok, ca. 1715 , Adolf Witsen, Amsterdam

Sinds de reorganisatie van de presentatie van het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven hebben de klokken van de Stichting Museum en Archief van Tijdmeetkunde het veld geruimd. De SMAT is een samenwerkingsverband aangegaan met het Museum van het Nederlandse Uurwerk onder de paraplu van de Stichting Tijdmeetkundige Collectie Nederland. Een aantal bijzondere collectiestukken van de SMAT is – in afwachting van een nieuw te realiseren museumpresentatie – tijdelijk ondergebracht in het museum op de Zaanse Schans. Het gaat hierbij onder meer om de tafelklok van Adolf Witsen (ca. 1715), de staande klok van F.C. de Jong (1866) en de wandregulateur met elektrische opwinding van Sardemann (1900). Alle drie deze klokken zijn vervaardigd in Amsterdam. Van deze klokken zijn prentbriefkaarten te koop in de museumshop.

Regulateur met elektrische opwinding, 1900, Sardemann, Amsterdam
Regulateur met elektrische opwinding, 1900, Sardemann, Amsterdam

Tot de klokken uit deze collectie behoort ook de tafelklok van Roger Dunster (ca. 1740). Deze was eerder te gast in de expositie “Hollandse Huisuurwerken van Engelse Signatuur” (2004). Ook deze klok is naar alle waarschijnlijkheid gemaakt in Amsterdam, dat zich in de 18e eeuw ontpopte tot een internationaal uurwerkmakerscentrum. De kast van de klok van Witsen is van eikenhout, dat met wortelnoten is gefineerd. In de hoeken rond de wijzerplaat bevindt zich ajour gezaagd houtwerk, waarin een gegoten metalen vrouwenkopje is bevestigd. Daarachter is groene stof aangebracht. De wijzerplaat is van messing vervaardigd en de cijferring is verzilverd. In de toog bovenaan worden de maanstanden aangegeven. Tafelklokken zijn in de 18e en 19e eeuw zeer in trek geweest, vooral in Frankrijk en Engeland. Het Engelse model in het bijzonder vond overal in Europa navolgers.

Staande klok, 1866, F.C. de Jong, Amsterdam
Staande klok, 1866, F.C. de Jong, Amsterdam

Onder de tafelklokken van de SMAT, opgesteld in het MNU, bevinden zich ook exemplaren uit Engeland, Italië, Denemarken en Zwitserland. De klokken van De Jong en Sardemann behoren tot de vroegste Nederlandse voorbeelden van elektrische uurwerken. In 1865 werd naar aanleiding van een werktuigkundige tentoonstelling een prijsvraag uitgeschreven voor een mechanisch uurwerk, dat aan zeer ingewikkelde eisen moest voldoen. Toch mocht het maar een geringe prijs opbrengen. De Jong gaf wat smalend commentaar op die eisen. Maar daar liet hij het niet bij. Hij bouwde de hier afgebeelde klok, die weliswaar niet mechanisch was, maar overigens moeiteloos aan de vereisten voldeed; het was, voor zover wij weten, de eerste elektrische klok van Nederland. Op een tentoonstelling in het Paleis van Volksvlijt te Amsterdam verwierf hij een zilveren medaille. Waar hij precies voor heeft moeten dienen, is niet bekend. Voor huiselijk gebruik lijkt hij niet geschikt: het aandrijfmechanisme is tamelijk luidruchtig.

Wijzerplaat van pendule, ca. 1830, Cornelis van Spanje, Tiel
Wijzerplaat van pendule, ca. 1830, Cornelis van Spanje, Tiel

Ook interessant om te lezen

Expositie Zaanse Meesters geopend

Op donderdag 28 maart opende wethouder Sanna Munnikendam de nieuwe expositie “Zaanse Meesters” in Museum Zaanse Tijd op de Zaanse Schans. De expositie vertelt

1 reactie op “Klokken SMAT onderdak bij MNU”

 1. Dieuwke van der Honing

  Achte frou de Bruin,

  Graech soe ik de prizen fornimme fan de boeken dy’t jo uitjoel ha yn 2013.

  Hertlike dank,
  Dieuwke van der Honing

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Museum Zaanse Tijd

Kalverringdijk 3
Zaanse Schans 
1509 BT Zaandam
075 – 61 797 69

Gratis te bezoeken voor Museumkaarthouders.

Scroll naar top

Museum Zaanse Tijd

Openingstijden:

Maandag10:00 – 17:00
Dinsdag10:00 – 17:00
Woensdag10:00 – 17:00
Donderdag10:00 – 17:00
Vrijdag10:00 – 17:00
Zaterdag10:00 – 17:00
Zondag10:00 – 17:00

Koningsdag, 1e Kerstdag en Oud & Nieuw gesloten.

Ontvangsten buiten openingstijden, rondleidingen en raadpleging museumbibliotheek mogelijk op aanvraag.

Museum Zaanse Tijd

Welkom! Museum Zaanse Tijd is weer open per 5 juni. We heten je als vanouds welkom, wel met wat nieuwe manieren van doen en laten. Minder mensen tegelijk in het museum en extra hygiëne bijvoorbeeld. Ook is voor iedereen een starttijd noodzakelijk. We wensen je een fijn bezoek!

Boek je tickets en starttijd      Tickets >

Hoe werkt het?

 • Hou 1,5 meter afstand
 • Huisgenoten mogen samen lopen
 • Onze medewerkers geven aanwijzingen
 • Bij de ingang staat desinfecterende handgel
 • Wij adviseren een mondkapje te dragen.

Starttijd en tickets
Voor een bezoek aan het Museum Zaanse Tijd is een starttijd noodzakelijk.

 • Dit geldt voor iedereen, ook als Vriend van het museum of met Museumkaart.
 • De starttijd is voor de start van je bezoek.
 • Je mag vervolgens zo lang blijven als je wilt.

Maatregelen bij gezondheidsklachten
Met de volgende klachten krijg je geen toegang tot het museum:

 • Heb je verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging (tot 38 graden Celsius)? Blijf thuis!
 • Heb je verkoudheidsklachten en koorts (boven 38 graden Celsius) en/of benauwdheid? Blijf thuis, en dat is ook van toepassing op huisgenoten.

Hygiënemaatregelen

 1. Was je handen na contacthandelingen op plekken waar ook anderen geweest zijn.
  • 20 seconden met water en zeep, daarna handen goed drogen met papieren handdoek of blazer. Gooi papier daarna weg in een afsluitbare vuilbak.
  • Voordat je naar buiten gaat, als je weer thuiskomt, als je je neus hebt gesnoten, voor het eten en nadat je naar de wc bent geweest.
 2. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 3. Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg in een afsluitbare vuilbak.
 4. Was daarna je handen.
 5. Schud geen handen.
 6. Hou 1,5 meter afstand van anderen.

Museum Zaanse Tijd volgt het protocol van de museumvereniging. Lees HIER het volledige protocol. Het behoudt zich het recht voor deze regels voor veilig bezoek aan te vullen of aan te passen, bijvoorbeeld als richtlijnen van de overheid daartoe aanleiding geven.