Onze prachtige roze kamerSnap Content

Museum Zaanse Tijd

Welkom in Museum Zaanse Tijd

Eén van de meest pittoreske stukjes van Nederland, nabij Amsterdam, is de Zaanse Schans. Een aantrekkelijk gebied door zijn molens, water en huizen met houten gevels. Midden in dit unieke gebied ligt Museum Zaanse Tijd, dat een charmant en informatief inkijkje geeft in de geschiedenis van de Zaanse klokkenindustrie, die zo lijkt op die van de Zaanse houtzaagmolen. Ons museum is een ‘must’ voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Zaanstreek, het ontstaan van Hollands welvaart, het ambacht van klokkenmaker en de betekenis van tijd. Het is meer dan een toeristische attractie, omdat het museum in een authentieke setting het succesverhaal van de Zaanse tijd dichtbij brengt en schitterende Hollandse uurwerken tentoonstelt.

Weet u wat molens met klokken te maken hebben?

De eerste Zaanse klokkenbouwer was, net als de beroemde Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn, de zoon van een molenaar. De 17e eeuwer Cornelis Michielszoon Volger was klokkenmaker, maar had ook belangen in de molenindustrie. Bij zijn productie van klokken maakte hij gebruik van een nieuwe ontwikkeling: de slinger. Zoals de toepassing van de krukas het mogelijk had gemaakt om met behulp van windkracht machinaal planken te zagen, zo legde de toepassing van de slinger de basis voor een grootschalige productie van klokken. De Zaanstreek had de innovatieve kracht om deze twee uitvindingen om te zetten in goed verkopende producten. Het succes maakte de Zaanse skyline uniek en de Zaanse klok iconisch.


De Zaanse klokkenindustrie was de voorloper van de industriële productie van uurwerken. Hierdoor is de juiste tijd voor iedereen bereikbaar geworden. We leven in en met de tijd, we weten hoe laat het is, we woekeren met de tijd en we komen tijd tekort.

Neem de tijd om een kijkje te nemen

Museum Zaanse Tijd biedt een uniek inzicht in de belangrijke rol van de Zaan in iets wat we niet meer weg kunnen denken uit ons dagelijks leven: de chronologische tijd.

Museum Zaanse Tijd is sinds 1976 gevestigd in een schilderachtig 17e -eeuws ondernemerspand op de Zaanse Schans. In de rustieke sfeer van het authentieke Zaanse interieur kunt u het aloude ambacht van de klokkenmaker proeven, de stoere raderen zien draaien en uurwerken van dichtbij bekijken. De klokken vertellen u het verhaal van het eerste industriegebied ter wereld. Hier vonden inventiviteit, creativiteit en handelsgeest elkaar. Met als resultaat de iconische Zaanse klokken.

Lees hier over wat u allemaal kunt zien en beleven in ons museum.

Duik in de betekenissen van tijd en in de geschiedenis van de tijdmeting.

Hier vindt u alles over onze unieke collectie. En u kunt rondsnuffelen in onze boekwinkel.

Museum Zaanse Tijd

Kalverringdijk 3
Zaanse Schans 
1509 BT Zaandam
075 – 61 797 69

Gratis te bezoeken voor Museumkaarthouders.

Scroll naar top

Museum Zaanse Tijd

Openingstijden:

Maandag11:00 – 17:00
Dinsdag11:00 – 17:00
Woensdag11:00 – 17:00
Donderdag11:00 – 17:00
Vrijdag11:00 – 17:00
Zaterdag11:00 – 17:00
Zondag11:00 – 17:00

Koningsdag, 1e Kerstdag en Oud & Nieuw gesloten.

Ontvangsten buiten openingstijden, rondleidingen en raadpleging museumbibliotheek mogelijk op aanvraag.