Het wordt weer lente!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Maar wanneer? Ook het MNU, als plek waar de tijdmeting centraal staat, kan het niet zeggen.

Binnen is het beter. De collectie straalt als nooit tevoren doordat nieuwe klokken zijn toegevoegd, er is een warme tentoonstelling geopend en als het buiten beter wordt heeft het MNU een prachtige nieuwe tuin, die het verblijf op de Zaanse Schans heel wat aangenamer maakt.

Meer klokken

Een aantal onderdelen van de Nederlandse uurwerkgeschiedenis komt met ingang van dit seizoen beter uit de verf. Het MNU heeft topstukken uit de Schoonhovense collectie in bruikleen weten te krijgen.

Regulateurs in het MNU
Regulateurs in het MNU

In de eerste plaats kunnen we met de nieuw toegevoegde regulateurs van Van Spanje, De Jong en Sardemann een nog vollediger overzicht geven van de ontwikkeling van de precisietijdmeting in Nederland in de 19e eeuw.

Ook de geschiedenis van de Friese staartklok, van het einde van de 18e tot het begin van de 20e eeuw, is in het MNU nu volledig in beeld. Van een zeer vroeg exemplaar in een experimentele kortstaartkast tot en met de laatste opleving, de Friese regulateur. Daar tussenin alle stijlen, met de nadruk op wijzerplaten met mechanieken. Over wijzerplaten met mechanieken gesproken; hiervan zijn er ook veel te zien in het Museum Joure.

Door de toevoeging van twee exemplaren is eindelijk het gat in onze verzameling Nederlandse tafelklokken uit de 18e eeuw weer opgevuld.

Tentoonstelling

Van 31 maart tot en met 31 oktober 2013 toont het MNU een particuliere collectie vroeg 20e eeuwse klokken en klokkenstellen in stijlen variërend van traditioneel tot Art Nouveau en Amsterdamse School.

Klokkenstellen waren in de 19e en vroege 20e eeuw populaire interieurstukken, die  de smaak en trends van hun tijd volgden.  Afhankelijk van de trend grepen ontwerpers terug op het verleden of probeerde ze nieuwe inspiratiebronnen te ontwikkelen.

De historiserende vormgeving met Delfts blauwe decors, molens en scheepjes maakte plaats voor Jugendstil en Art Nouveau, met als Nederlandse variant de Nieuwe Kunst. Ook de Amsterdamse School, een specifiek Nederlandse variant van de internationale Art Deco, maakte bij de ontwerpers furore.

De hier getoonde schoorsteenklokken en klokkenstellen zijn eigendom van  verzamelaar Peter Tock. Hij koopt zijn collectiestukken veelal aan op rommelmarkten. Peter beschikt over de handigheid om de klokken weer te completeren en op te lappen, waardoor hij inmiddels een fraaie collectie heeft weten samen te stellen.

Lees hier meer over de tentoonstelling.

Nieuwe tuin

Waar voorheen het MNU nogal verstopt lag achter een woekerende groene haag, is de entree van de Zaanse Schans bij het MNU na de afgelopen winter veranderd in een aantrekkelijk open gebied. Het museum heeft grond afgestaan voor de vorming van een traditionele Zaanse kralentuin, die in de zomer een uitnodigende verblijfplaats kan zijn voor bezoekers van de Zaanse Schans. En dus ook voor bezoekers aan het museum.

De Kralentuin wordt op 28 april feestelijk geopend met een recital van het zangkoor OPUS55 uit Eemnes, dat een repertoire rond het thema tijd ten gehore brengt. Maar niet alleen op die dag is de Kralentuin een gebied dat uitnodigt tot een kort verblijf!

Ook interessant om te lezen

Expositie Zaanse Meesters geopend

Op donderdag 28 maart opende wethouder Sanna Munnikendam de nieuwe expositie “Zaanse Meesters” in Museum Zaanse Tijd op de Zaanse Schans. De expositie vertelt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Museum Zaanse Tijd

Kalverringdijk 3
Zaanse Schans 
1509 BT Zaandam
075 – 61 797 69

Gratis te bezoeken voor Museumkaarthouders.

Scroll naar top

Museum Zaanse Tijd

Openingstijden:

Maandag10:00 – 17:00
Dinsdag10:00 – 17:00
Woensdag10:00 – 17:00
Donderdag10:00 – 17:00
Vrijdag10:00 – 17:00
Zaterdag10:00 – 17:00
Zondag10:00 – 17:00

Koningsdag, 1e Kerstdag en Oud & Nieuw gesloten.

Ontvangsten buiten openingstijden, rondleidingen en raadpleging museumbibliotheek mogelijk op aanvraag.

Museum Zaanse Tijd

Welkom! Museum Zaanse Tijd is weer open per 5 juni. We heten je als vanouds welkom, wel met wat nieuwe manieren van doen en laten. Minder mensen tegelijk in het museum en extra hygiëne bijvoorbeeld. Ook is voor iedereen een starttijd noodzakelijk. We wensen je een fijn bezoek!

Boek je tickets en starttijd      Tickets >

Hoe werkt het?

 • Hou 1,5 meter afstand
 • Huisgenoten mogen samen lopen
 • Onze medewerkers geven aanwijzingen
 • Bij de ingang staat desinfecterende handgel
 • Wij adviseren een mondkapje te dragen.

Starttijd en tickets
Voor een bezoek aan het Museum Zaanse Tijd is een starttijd noodzakelijk.

 • Dit geldt voor iedereen, ook als Vriend van het museum of met Museumkaart.
 • De starttijd is voor de start van je bezoek.
 • Je mag vervolgens zo lang blijven als je wilt.

Maatregelen bij gezondheidsklachten
Met de volgende klachten krijg je geen toegang tot het museum:

 • Heb je verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging (tot 38 graden Celsius)? Blijf thuis!
 • Heb je verkoudheidsklachten en koorts (boven 38 graden Celsius) en/of benauwdheid? Blijf thuis, en dat is ook van toepassing op huisgenoten.

Hygiënemaatregelen

 1. Was je handen na contacthandelingen op plekken waar ook anderen geweest zijn.
  • 20 seconden met water en zeep, daarna handen goed drogen met papieren handdoek of blazer. Gooi papier daarna weg in een afsluitbare vuilbak.
  • Voordat je naar buiten gaat, als je weer thuiskomt, als je je neus hebt gesnoten, voor het eten en nadat je naar de wc bent geweest.
 2. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 3. Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg in een afsluitbare vuilbak.
 4. Was daarna je handen.
 5. Schud geen handen.
 6. Hou 1,5 meter afstand van anderen.

Museum Zaanse Tijd volgt het protocol van de museumvereniging. Lees HIER het volledige protocol. Het behoudt zich het recht voor deze regels voor veilig bezoek aan te vullen of aan te passen, bijvoorbeeld als richtlijnen van de overheid daartoe aanleiding geven.