Tentoonstelling: Hollandse huisuurwerken van Engelse signatuur

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Tafelklok van Bern. van der Cloesen, 1690-1700 (particuliere collectie) Omslag tentoonstellingscatalogus MNU (2004)

In 2004 organiseerde het Museum van het Nederlandse Uurwerk de expositie “Hollandse Huisuurwerken van Engelse signatuur (1675-1750)”. Vanaf 1657 ontstaat in Den Haag naar aanleiding van de uitvinding van het slingeruurwerk door Christiaan Huygens de Haagse klok. Mede door de persoonlijke contacten van Huygens met de wetenschappelijke kringen rond de hoven in Engeland en Frankrijk krijgt de uitvinding snel navolging in het buitenland. Zo ontstaat in Frankrijk de “pendule religieuse”. Ahasuerus Fromanteel introduceert in oktober 1658 de slingerklok in Londen. Hieruit ontstaat de karakteristieke Engelse “bracket clock”. Deze zal de Europese markt tot ver in de 19de eeuw domineren.

Tafelklok van Pieter Klock Amsterdam, 1700-1720 (particuliere collectie)

Steeds meer Nederlandse klokkenmakers laten zich vanaf 1675 inspireren op de Engelse bracket clock. Hiertoe behoren Haagse makers als Bernard van der Cloesen en diens zoon Jacob van der Cloesen, stadshorlogemaker van Leiden. Amsterdam neemt de rol van Den Haag als uurwerkmakercentrum over. Fromanteel opent hier een filiaal en landgenoten als Joseph Norris, Roger Dunster, Christopher Clarke en Allen Walker vestigen zich er. Fromanteel en Norris vervaardigen niet alleen adaptaties van de Haagse klok; zij introduceren ook bracket clock en de staande klok, voorzien van secondenslinger. De Amsterdamse klokkenmakers Pieter Klock en Steven Huijgens brengen de staande klok tot een Randstedelijk succes.

Tafelklok van Jacob van der Cloese, Leiden, ca. 1730 (particuliere collectie)

De expositie herbergde met name een interessante selectie aan tafelklokken, waarbij de wisselwerking tussen Hollandse en Engelse kenmerken zichtbaar was. Zo vertoonde Een klok van Bernard van der Cloesen (zie omslag tentoonstellingscatalogus) versieringsmotieven karakteristiek voor de Willem & Mary stijl (1688-1702) en sloot een klok van Jacob van der Cloese aan bij de Georgian stijl (vanaf 1714). Daarnaast waren er op de expositie enkele zakhorloges te zien, waaronder exemplaren van Joseph Norris en William Gib. De op de tentoonstelling gepresenteerde klokken en horloges werden beschikbaar gesteld vanuit particulier bezit. Het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum Schoonhoven stelde een tafelklok van Roger Dunster ter beschikkingen. Museum Speelklok te Utrecht leende een grote tafelklok met speelwerk uit, gesigneerd door Allin Walker, Amsterdam. Deze beide klokken behoorden tot de slotfase van de belichte periode. De expositie ging vooraf aan de spraakmakende tentoonstelling “Opwindende klokken” (“Huygens Legacy”) in Koninklijk Paleis Het Loo. Een aantal van de geëxposeerde klokken was op beide tentoonstellingen te zien, zo ook een drietal Haagse klokken uit de vaste presentatie van het Museum van het Nederlandse Uurwerk.

De tentoonstellingscatalogus is nog uit voorraad leverbaar.

Zie ook: www.antique-horology.org/_Editorial/DutchClocksTheEnglishWay/

Ook interessant om te lezen

Expositie Zaanse Meesters geopend

Op donderdag 28 maart opende wethouder Sanna Munnikendam de nieuwe expositie “Zaanse Meesters” in Museum Zaanse Tijd op de Zaanse Schans. De expositie vertelt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Museum Zaanse Tijd

Kalverringdijk 3
Zaanse Schans 
1509 BT Zaandam
075 – 61 797 69

Gratis te bezoeken voor Museumkaarthouders.

Scroll naar top

Museum Zaanse Tijd

Openingstijden:

Maandag11:00 – 17:00
Dinsdag11:00 – 17:00
Woensdag11:00 – 17:00
Donderdag11:00 – 17:00
Vrijdag11:00 – 17:00
Zaterdag11:00 – 17:00
Zondag11:00 – 17:00

Koningsdag, 1e Kerstdag en Oud & Nieuw gesloten.

Ontvangsten buiten openingstijden, rondleidingen en raadpleging museumbibliotheek mogelijk op aanvraag.

Museum Zaanse Tijd

Welkom! Museum Zaanse Tijd is weer open per 1 juni. We heten je als vanouds welkom, wel met wat nieuwe manieren van doen en laten. Minder mensen tegelijk in het museum en extra hygiëne bijvoorbeeld. Ook is voor iedereen een starttijd noodzakelijk. We wensen je een fijn bezoek!

Boek je tickets en starttijd      Tickets >

Hoe werkt het?

 • Hou 1,5 meter afstand
 • Huisgenoten mogen samen lopen
 • Onze medewerkers geven aanwijzingen
 • Bij de ingang staat desinfecterende handgel
 • Wij adviseren een mondkapje te dragen.

Starttijd en tickets
Voor een bezoek aan het Museum Zaanse Tijd is een starttijd noodzakelijk.

 • Dit geldt voor iedereen, ook als Vriend van het museum of met Museumkaart.
 • De starttijd is voor de start van je bezoek.
 • Je mag vervolgens zo lang blijven als je wilt.

Maatregelen bij gezondheidsklachten
Met de volgende klachten krijg je geen toegang tot het museum:

 • Heb je verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging (tot 38 graden Celsius)? Blijf thuis!
 • Heb je verkoudheidsklachten en koorts (boven 38 graden Celsius) en/of benauwdheid? Blijf thuis, en dat is ook van toepassing op huisgenoten.

Hygiënemaatregelen

 1. Was je handen na contacthandelingen op plekken waar ook anderen geweest zijn.
  • 20 seconden met water en zeep, daarna handen goed drogen met papieren handdoek of blazer. Gooi papier daarna weg in een afsluitbare vuilbak.
  • Voordat je naar buiten gaat, als je weer thuiskomt, als je je neus hebt gesnoten, voor het eten en nadat je naar de wc bent geweest.
 2. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 3. Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg in een afsluitbare vuilbak.
 4. Was daarna je handen.
 5. Schud geen handen.
 6. Hou 1,5 meter afstand van anderen.

Museum Zaanse Tijd volgt het protocol van de museumvereniging. Lees HIER het volledige protocol. Het behoudt zich het recht voor deze regels voor veilig bezoek aan te vullen of aan te passen, bijvoorbeeld als richtlijnen van de overheid daartoe aanleiding geven.