Tentoonstelling: Van zonnewijzer tot atoomklok

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Conservator Pier van Leeuwen en medewerker Jan Boot plaatsen waterklokken in de expositie-ruimte (2000)

21 december 2012 zou volgens de Maya-kalender het einde der tijden inluiden. Onheilsprofetieën zijn van alle tijden. Het jaar 2000 werd nog met angst en vrezen tegemoet getreden vanwege de verwachtte millennium bug. In dat jaar organiseerde het Museum van het Nederlandse Uurwerk onder de titel “Van zonnewijzer tot atoomklok” een documentaire expositie over vier eeuwen tijdmeting en tijdrekening. Daartoe was de expositiezolder verdeeld in vier gelijke segmenten, waarbinnen de ontwikkelingen binnen even zo vele millennia werd geschetst. De tentoonstelling startte met een maquette van het megalithische monument Stonehenge en een Egyptische schaduwwerper. Aan de hand hiervan werd duidelijk gemaakt hoe de mensheid generaties lang wist te volstaan met markeringen van het invallende zonlicht voor het bepalen van de jaar-, maand- en dagcyclus.

Toren der winden, Athene

Als tegenhanger van de zonnewijzer werd door de oude Egyptenaren ook de waterklok geïntroduceerd. De lengte van de zonne-uren was afhankelijk van het seizoen en de plaats op aarde. De toren der winden op de Romeinse markt in Athene bevatte n.a.w. ook een gecompliceerde waterklok. Keizer Augustus liet in Rome een Egyptische obelisk oprichten als monumentale zonnewijzer. Dat men reeds in de klassieke oudheid in staat was om gecompliceerde raderwerken te construeren, toont de vondst van het Antikythera-mechaniek aan. Verschillende culturen kozen hun eigen historische startdatum voor de jaartelling. De juliaanse kalender, zoals die werd ingesteld door de Romeinen, was sterk beïnvloed door de kennis van de oud-Egyptische astronomie.

De Maand Januari (Tres Riches Heures du Duc de Berry, door de gebr. Van Limburg)

In de middeleeuwen nam het gebruik van kalendaria een grote vlucht. Deze legden de jaarcyclus van religieuze feesten en heiligendagen vast. De dagindeling werd bepaald door acht getijden, beginnend rond 5 uur met de metten en eindigend rond 8 uur ‘s avonds met de completen. Vanaf de vroege middeleeuwen werden naast zonnewijzers ook brandende kaarsen gebruikt om het verstrijken van de uren bij te houden. Vanaf de late middeleeuwen kwam de zandloper in zwang. Min of meer tegelijker tijd ontstonden de eerste mechanische torenwachtersuurwerken en torenuurwerken. In andere delen van de wereld zoals in China kende men ook al een oude traditie in het gebruik van waterklokken en alternatieve tijdmeters. De tijdrekening binnen culturen als de Maya stonden nog goeddeels in het teken van astrologie. Het gebruik van het wiel, laat staan van het tandwiel was hier nog volstrekt onbekend.

Orrery van Wright & Cole (Museum Martena, Franeker)

De grootste revolutie op het gebied van tijdmeting evenals de belangrijkste precisieringen op het gebied van de tijdrekening vonden pas in de laatste 500 jaar plaats. Zo duurde het nog meerdere eeuwen voor de Gregoriaanse kalender algemeen werd ingesteld. De uitvinding van het slingeruurwerk door Christiaan Huygens betekende een doorbraak in de tijdmeting tot op de seconde. Topstuk op de expositie was de 18e eeuwse orrery van Wright & Cole, een geschenk van stadhouder Willem V aan de universiteit van Franeker bij het 200-jarig bestaan in 1785. Dit is een werkend model van ons zonnestelsel, dat zich tegenwoordig in Museum Martena te Franeker bevindt. Inmiddels is de digitale tijdmeting en agenda niet meer weg te denken. De tijd wordt bepaald door de atoomklok en wereldwijd verspreid middels satellieten.

Ook interessant om te lezen

Molencombi en korting op Zaanse Tijd

Museum Zaanse Tijd staat vooraan op de Zaanse Schans. Op het mooiste plekje, waar u lopend of fietsend over de Julianabrug aankomt.

Het klokje van Jan van Hout

Tot de aller-vroegste klokjes voor privé gebruik behoort zonder twijfel een wandklokje uit 1575. Naar verluid zou het zeldzame klokje hebben toebehoord

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Museum Zaanse Tijd

Kalverringdijk 3
Zaanse Schans
1509 BT Zaandam
075 – 61 797 69

Gratis te bezoeken voor Museumkaarthouders.

Scroll to Top

Museum Zaanse Tijd

Openingstijden:

Maandag10:00 – 17:00
Dinsdag10:00 – 17:00
Woensdag10:00 – 17:00
Donderdag10:00 – 17:00
Vrijdag10:00 – 17:00
Zaterdag10:00 – 17:00
Zondag10:00 – 17:00

Koningsdag, 1e Kerstdag en Oud & Nieuw gesloten.

Ontvangsten buiten openingstijden, rondleidingen en raadpleging museumbibliotheek mogelijk op aanvraag.

Museum Zaanse Tijd

Welkom! Museum Zaanse Tijd is weer open per 5 juni. We heten je als vanouds welkom, wel met wat nieuwe manieren van doen en laten. Minder mensen tegelijk in het museum en extra hygiëne bijvoorbeeld. Ook is voor iedereen een starttijd noodzakelijk. We wensen je een fijn bezoek!

Boek je tickets en starttijd      Tickets >

Hoe werkt het?

 • Hou 1,5 meter afstand
 • Huisgenoten mogen samen lopen
 • Onze medewerkers geven aanwijzingen
 • Bij de ingang staat desinfecterende handgel
 • Wij adviseren een mondkapje te dragen.

Starttijd en tickets
Voor een bezoek aan het Museum Zaanse Tijd is een starttijd noodzakelijk.

 • Dit geldt voor iedereen, ook als Vriend van het museum of met Museumkaart.
 • De starttijd is voor de start van je bezoek.
 • Je mag vervolgens zo lang blijven als je wilt.

Maatregelen bij gezondheidsklachten
Met de volgende klachten krijg je geen toegang tot het museum:

 • Heb je verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging (tot 38 graden Celsius)? Blijf thuis!
 • Heb je verkoudheidsklachten en koorts (boven 38 graden Celsius) en/of benauwdheid? Blijf thuis, en dat is ook van toepassing op huisgenoten.

Hygiënemaatregelen

 1. Was je handen na contacthandelingen op plekken waar ook anderen geweest zijn.
  • 20 seconden met water en zeep, daarna handen goed drogen met papieren handdoek of blazer. Gooi papier daarna weg in een afsluitbare vuilbak.
  • Voordat je naar buiten gaat, als je weer thuiskomt, als je je neus hebt gesnoten, voor het eten en nadat je naar de wc bent geweest.
 2. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 3. Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg in een afsluitbare vuilbak.
 4. Was daarna je handen.
 5. Schud geen handen.
 6. Hou 1,5 meter afstand van anderen.

Museum Zaanse Tijd volgt het protocol van de museumvereniging. Lees HIER het volledige protocol. Het behoudt zich het recht voor deze regels voor veilig bezoek aan te vullen of aan te passen, bijvoorbeeld als richtlijnen van de overheid daartoe aanleiding geven.