Symposiumbundel Going Dutch verschenen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Op 3 december 2011 vond, ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van de Stichting Museum van het Nederlandse Uurwerk, het symposium Going Dutch plaats.

Onderwerp van het symposium was de vraag aan wie de uitvinding van de slingerklok toe te schrijven is. Het standaard antwoord op die vraag is welbekend, maar zoals op het symposium bleek zijn er wel kanttekeningen mogelijk bij de exclusiviteit van Huygens’ aanspraak op deze eer.

Het symposium in Haarlem
Het symposium in Haarlem

Een reeks sprekers op het symposium in het Teylers Museum zette de puntjes op de i. De lezingen werden gehouden door Pier van Leeuwen, Rebecca Pohancenik, Kees Grimbergen, Sebastian Whitestone, Reinier Plomp en Keith Piggott. Gezien het hoge Engelse aandeel is gekozen voor Engels als voertaal voor het symposium. Het centrale thema van de lezingen was de onderlinge beïnvloeding van wetenschappers en klokkenmakers in de periode rond de uitvinding van de slingerklok.

Op onze website zullen binnenkort de teksten (zonder afbeeldingen) in het Nederlands gepubliceerd worden.

Het symposium trok een behoorlijke aandacht uit Nederland, maar ook uit Engeland, België en Duitsland. De deelnemers hebben inmiddels hun exemplaar van de symposiumbundel, eveneens met de titel Going Dutch, ontvangen.

De syllabus
De syllabus

Er is een zeer beperkt aantal extra exemplaren van dit in kleur geïllustreerde boek gedrukt. Het boek omvat 76 pagina’s in softcover met gelijmde rug. Belangstellenden kunnen het bestellen voor €12,50 plus €3,00 verzendkosten (binnen Nederland). U kunt hiervoor het contactformulier gebruiken of het boek hier rechtstreeks bestellen.

Ook interessant om te lezen

Molencombi en korting op Zaanse Tijd

Museum Zaanse Tijd staat vooraan op de Zaanse Schans. Op het mooiste plekje, waar u lopend of fietsend over de Julianabrug aankomt.

Het klokje van Jan van Hout

Tot de aller-vroegste klokjes voor privé gebruik behoort zonder twijfel een wandklokje uit 1575. Naar verluid zou het zeldzame klokje hebben toebehoord

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Museum Zaanse Tijd

Kalverringdijk 3
Zaanse Schans
1509 BT Zaandam
075 – 61 797 69

Gratis te bezoeken voor Museumkaarthouders.

Scroll to Top

Museum Zaanse Tijd

Openingstijden:

Maandag11:00 – 17:00
Dinsdag11:00 – 17:00
Woensdag11:00 – 17:00
Donderdag11:00 – 17:00
Vrijdag11:00 – 17:00
Zaterdag11:00 – 17:00
Zondag11:00 – 17:00

Koningsdag, 1e Kerstdag en Oud & Nieuw gesloten.

Ontvangsten buiten openingstijden, rondleidingen en raadpleging museumbibliotheek mogelijk op aanvraag.