Noordpool-expeditie verlaat de bewoonde wereld

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De grootste Nederlandse wetenschappelijke pool-expeditie ooit, vertrok op 19 augustus vanuit Spitsbergen. Weerman Peter Kuipers Munneke houdt dagelijks een weblog bij; lees hier zijn eerste bijdrage. Verslaggever Martijn Bink doet op radio en tv verslag van de expeditie.

De expeditie duurt tot 28 augustus. Dan komt het schip weer terug in de bewoonde wereld. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zal het gezelschap dan weer welkom heten in de veilige haven van Longyearbyen.

 

Zij zijn niet de eerste Nederlanders op Spitsbergen. Tijdens de laatste ontdekkingsreis (1596-1597) van Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck om de route “om de Noord” naar Indië te vinden ontdekten ze Spitsbergen. Voor de kust van Nova Zembla raakte hun schip ingevroren in het zee-ijs, zodat ze met hun bemanning strandden op het eiland en daar moesten overwinteren.

De klok die tijdens de overwintering werd gebruikt is later teruggevonden en wordt bewaard in het Rijksmuseum. Deze klok was in 1996 hoofdrolspeler in een tentoonstelling in het MNU, dat hierover twee boeken heeft uitgegeven.

Het boekje “Willem Barentsz en zijn Uurwerk” (€3,00) gaat over de klok en de ontdekkingsreis. Het boek “Het uurwerk van de Barentsz-expeditie” (€10,00) is bedoeld voor wie de klok wil nabouwen. Kijk hier hoe u de boeken kunt bestellen.

Na Barentsz kwamen de Nederlandse walvisjagers naar Spitsbergen. U kunt op deze website een prachtig fotoalbum vinden met foto’s van klokken met de walvisjacht als motief.

Verder is de walvisvaart onderwerp van een nieuwe video, die in het museum te zien is. Lees hier meer over deze video.

Ook interessant om te lezen

Molencombi en korting op Zaanse Tijd

Museum Zaanse Tijd staat vooraan op de Zaanse Schans. Op het mooiste plekje, waar u lopend of fietsend over de Julianabrug aankomt.

Het klokje van Jan van Hout

Tot de aller-vroegste klokjes voor privé gebruik behoort zonder twijfel een wandklokje uit 1575. Naar verluid zou het zeldzame klokje hebben toebehoord

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Museum Zaanse Tijd

Kalverringdijk 3
Zaanse Schans
1509 BT Zaandam
075 – 61 797 69

Gratis te bezoeken voor Museumkaarthouders.

Scroll to Top

Museum Zaanse Tijd

Openingstijden:

Maandag10:00 – 17:00
Dinsdag10:00 – 17:00
Woensdag10:00 – 17:00
Donderdag10:00 – 17:00
Vrijdag10:00 – 17:00
Zaterdag10:00 – 17:00
Zondag10:00 – 17:00

Koningsdag, 1e Kerstdag en Oud & Nieuw gesloten.

Ontvangsten buiten openingstijden, rondleidingen en raadpleging museumbibliotheek mogelijk op aanvraag.