MACHT & PRACHT (2) Open Monumentendagen 14 en 15 september 2013

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pendule religieuse, gesigneerd Louis le Verroux [Stichting Boom-Time]
Pendule religieuse, gesigneerd Louis le Verroux [Stichting Boom-Time]
De Nederlandse geleerde Christiaan Huygens groeide op in het milieu van de stadhouderlijke familie, die aan het roer stond van de republiek. Deze uitmuntende wetenschapper wist de slingerwet van Galileo toe te passen op een uurwerk. Dankzij de slinger als tijdregelaar kon een hoge graad van precisie worden bereikt. Hoewel de eerste slingeruurwerken zonder opsmuk zijn vervaardigd, bereikte de Hollandse klokkenmakerij al snel een hoge graad van versieringstechnieken.

Haagse klokken en vroege staande klokken vormden prachtige staaltjes toegepaste kunst in het barokke Hollandse binnenhuis. Dat gold zowel voor de stadhouders, als voor locale notabelen. Bewerkelijke versieringstechnieken en kostbare materialen zoals fluweel, exotische houtsoorten, schildpad en verguld of verzilverd messing droegen bij tot de representatie van macht en aanzien. Huygens’ verblijf aan het Franse hof van Lodewijk XIV verzekerde hem niet alleen van prestige, het leverde ook de “pendule religieuse”, het rijk gedecoreerde Franse antwoord op de slingerklok van Huygens. Bij sommige regionale klokken, zoals de Zaanse wandklok verwezen sommige decoraties ook naar religieuze symbolen.

Staande klok, gesigneerd Steven Huygens Amsterdam [Collectie MNU] Barokke kast in de stijl van Willem & Mary
Staande klok, gesigneerd Steven Huygens Amsterdam [Collectie MNU] Barokke kast in de stijl van Willem & Mary
In Nederland werd de vormgeving van kostbare toegepaste kunst minder dan in het buitenland beheerst door nationale hofstijlen. In de loop van de 18e eeuw maakte de invloed van Engelse hofstijlen in tafelklokken plaats voor Franse hofstijlen in pendules en staande horloges. Toch is hierbij altijd sprake van een wisselwerking tussen buitenlandse stijlinvloeden en locale toepassingen. Een karakteristiek voorbeeld vormt de invloed van rococo aan het hof van Lodewijk XV naar classicisme aan het hof van Lodewijk XVI.
macht-en-pracht

Ook interessant om te lezen

Molencombi en korting op Zaanse Tijd

Museum Zaanse Tijd staat vooraan op de Zaanse Schans. Op het mooiste plekje, waar u lopend of fietsend over de Julianabrug aankomt.

Het klokje van Jan van Hout

Tot de aller-vroegste klokjes voor privé gebruik behoort zonder twijfel een wandklokje uit 1575. Naar verluid zou het zeldzame klokje hebben toebehoord

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Museum Zaanse Tijd

Kalverringdijk 3
Zaanse Schans
1509 BT Zaandam
075 – 61 797 69

Gratis te bezoeken voor Museumkaarthouders.

Scroll to Top

Museum Zaanse Tijd

Openingstijden:

Maandag10:00 – 17:00
Dinsdag10:00 – 17:00
Woensdag10:00 – 17:00
Donderdag10:00 – 17:00
Vrijdag10:00 – 17:00
Zaterdag10:00 – 17:00
Zondag10:00 – 17:00

Koningsdag, 1e Kerstdag en Oud & Nieuw gesloten.

Ontvangsten buiten openingstijden, rondleidingen en raadpleging museumbibliotheek mogelijk op aanvraag.