Klokkenmaker aan het werk in Museum Zaanse Tijd

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Stel u gaat een dagje naar de Zaanse Schans. Wat is daar te beleven? Of u hebt een oude klok en wilt weten wat een klokkenmaker doet om hem goed te houden. Misschien moet uw klok wel gerepareerd worden.

Traditioneel ambacht is één van de trekkers op de Zaanse Schans. In de geschiedenis van de Zaanse ambachten neemt de klokkenmakerij een belangrijke positie in. Zaanse klokken zijn zelfs meer dan andere producten van de Zaanstreek een internationaal icoon. De Zaanse klok is ook het kenmerk van Museum Zaanse Tijd. Wij laten dit stuk Zaanse – en Nederlandse – geschiedenis zien.

 

Traditie behouden

Het komend halfjaar – van september tot en met februari – gaat die geschiedenis leven: Museum Zaanse Tijd heeft op woensdag, donderdag en vrijdag een klokkenmaker in huis, die het ambacht aanschouwelijk maakt. Dit is de jonge klokkenmaker Fjodor van den Broek. U kunt kijken wat hij met onze klokken doet. U kunt ook vragen stellen. Fjodor staat bij zijn werk open voor vragen in het Nederlands en Engels.

 

 

 

Fjodor is in 2015 afgestudeerd aan de opleiding uurwerktechniek van de Vakschool Schoonhoven. Zijn specialisatie was het restaureren van antieke klokken. Tijdens deze opleiding had hij twee stages bij zeer gerenommeerde klokken- en horlogemakers. Daarna heeft hij twee jaar ‘Conservation of Clocks and Related Objects’ gestudeerd aan West Dean College. In beide opleidingen won hij onderscheidingen.

Fjodor wordt zes maanden bij het museum gedetacheerd in het kader van het project Specialistische Kennisborging. Dit project betreft een pilot gericht op het creëren van kansen voor jonge specialisten in erfgoed. Het doel is de relatie te versterken tussen opleidingen en musea en ervoor te zorgen dat waardevolle kennis over museumcollecties en vaardigheden voor collectiebeheer- en behoud worden overgedragen aan de nieuwe generatie.

 

Bescherming van het erfgoed

Als museum beschermen we het kostbare erfgoed dat we beheren. We hebben een plan opgesteld om onze uurwerken en andere kostbaarheden zo goed mogelijk te behouden en geschikt te houden voor de presentatie in het museum. Fjodors taak is het uitvoeren van conservering, reparatie en restauratie van uurwerken in de collectie.

Onze bezoekers kunnen in een authentiek Zaans interieur genieten van prachtige objecten, die vroeger met veel vakmanschap gemaakt zijn. Als onze klokken lopen, dragen ze met hun geluid en beweging bij aan een geweldige ervaring. Museum Zaanse Tijd maakt het nu mogelijk dat het publiek ook de bezigheden kan ervaren van de klokkenmaker die dit instandhoudt.

Ook interessant om te lezen

Molencombi en korting op Zaanse Tijd

Museum Zaanse Tijd staat vooraan op de Zaanse Schans. Op het mooiste plekje, waar u lopend of fietsend over de Julianabrug aankomt.

Het klokje van Jan van Hout

Tot de aller-vroegste klokjes voor privé gebruik behoort zonder twijfel een wandklokje uit 1575. Naar verluid zou het zeldzame klokje hebben toebehoord

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Museum Zaanse Tijd

Kalverringdijk 3
Zaanse Schans
1509 BT Zaandam
075 – 61 797 69

Gratis te bezoeken voor Museumkaarthouders.

Scroll to Top

Museum Zaanse Tijd

Openingstijden:

Maandag11:00 – 17:00
Dinsdag11:00 – 17:00
Woensdag11:00 – 17:00
Donderdag11:00 – 17:00
Vrijdag11:00 – 17:00
Zaterdag11:00 – 17:00
Zondag11:00 – 17:00

Koningsdag, 1e Kerstdag en Oud & Nieuw gesloten.

Ontvangsten buiten openingstijden, rondleidingen en raadpleging museumbibliotheek mogelijk op aanvraag.