De stationsklok van St. Pancras

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Hoggard in zijn tuin

In een verwilderde tuin in het Britse dorp Thurgarton staat tegen de muur van een schuur een metershoge klok. Eigenaar van de klok is de toen 91-jarige Roland Hoggard, een gepensioneerde spoorwegman.

De klok is een relikwie uit de tijd van de industrialisatie. In de gloriedagen van de Britse spoorwegen torende deze klok hoog boven de perrons van het Londense St. Pancras Station uit. Het station is in 1868 geopend als eindpunt van de spoorverbinding tussen Londen en de Midlands.

De trein verlaat St. Pancras

Het is een groot neogotisch gebouw met een toren en een toen revolutionaire overkapping zonder zichtbare steunbalken. St. Pancras groeide uit tot een van de grootste treinstations van het Verenigd Koninkrijk.

Maar, in de jaren zeventig van de vorige eeuw moest het St. Pancras gesloopt worden.

De perronklok was vervaardigd door E.J. Dent, het bedrijf dat in 1858 het uurwerk van de Big Ben gemaakt had. Hij werd voor 250.000 Engelse pond verkocht aan een Amerikaanse verzamelaar. Die zou de klok nooit in handen krijgen. De klok sneuvelde, omdat de mannen die de klok naar beneden haalden, hem lieten vallen.

Big Ben

Hoggard, die op het St. Pancras werkte, betaalde 25 pond, veegde de brokstukken bijeen en liet ze op een wagon naar zijn woonplaats vervoeren. Daar zette hij in zijn achtertuin de klok in anderhalf jaar weer in elkaar.

Intussen was de verontwaardiging over het slopen van zo’n uniek stuk architectuur hoog opgelopen. Het St. Pancras ontsnapte ternauwernood aan de sloop en werd in oude glorie hersteld. De klok van Mr. Hoggard was te zeer beschadigd om deze naar Londen terug te brengen, maar op basis van zijn werk kon Dent wel een exacte replica maken.

De nieuwe klok op St. Pancras

Die hangt nu als vanouds boven de perrons. Nu, zo’n dertig jaar later, is het St. Pancras opnieuw een groots treinstation, waar dagelijks de hogesnelheidstrein van en naar Brussel en Parijs rijdt.

En om het verhaal af te ronden is de perronklok van Dent, na een tweede leven als tuinklok van Mr. Hoggard en een derde leven als perronklok van het nieuwe St. Pancras, nu nog een vierde leven begonnen in de productenlijn van Dent. 

(Met dank aan Marli Huijer)

De laatste versie

Ook interessant om te lezen

Molencombi en korting op Zaanse Tijd

Museum Zaanse Tijd staat vooraan op de Zaanse Schans. Op het mooiste plekje, waar u lopend of fietsend over de Julianabrug aankomt.

Het klokje van Jan van Hout

Tot de aller-vroegste klokjes voor privé gebruik behoort zonder twijfel een wandklokje uit 1575. Naar verluid zou het zeldzame klokje hebben toebehoord

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Museum Zaanse Tijd

Kalverringdijk 3
Zaanse Schans
1509 BT Zaandam
075 – 61 797 69

Gratis te bezoeken voor Museumkaarthouders.

Scroll to Top

Museum Zaanse Tijd

Openingstijden:

Maandag11:00 – 17:00
Dinsdag11:00 – 17:00
Woensdag11:00 – 17:00
Donderdag11:00 – 17:00
Vrijdag11:00 – 17:00
Zaterdag11:00 – 17:00
Zondag11:00 – 17:00

Koningsdag, 1e Kerstdag en Oud & Nieuw gesloten.

Ontvangsten buiten openingstijden, rondleidingen en raadpleging museumbibliotheek mogelijk op aanvraag.