Clocks on film: Het witte konijn en de tikkende krokodil

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Het witte konijn met zijn zakhorloge (John Tenniel)
Naar aanleiding van ons eerdere bericht over de klokken van Geppetto kunnen twee andere personages uit tekenfilms van Disney natuurlijk niet ontbreken. We doelen op het witte konijn uit “Alice in wonderland” en de krokodil uit “Peter Pan”. Het witte konijn met zijn onafscheidelijke zakhorloge komt voor in het surrealistische verhaal “Alice(’s adventures) in wonderland” (1865) door Lewis Carroll (1832-1898). Het konijn wijst Alice op de toegang tot het wonderland. De oorspronkelijke illustraties bij de boekuitgave waren van John Tenniel. Disney bracht de tekenfilmversie uit in 1951. De krokodil met de tikkende wekker in zijn buik komt voor in “Peter Pan” (1904/1911) door James Barrie (1860-1937). De krokodil heeft de hand van kapitein Haak opgeslokt en zit de piraat achter zijn vodden. Het dier verraadt zichzelf door het tikkende geluid van de wekker. Disney’s tekenfilm naar dit verhaal dateert uit 1953.
“Maar wat was dat?? Tik-tak…tik-tak, klonk het onder aan het schip. Daar kwam de grote krokodil aanzwemmen. “H-h-oort u dat, k-k-kapitein?” stotterde Vetje bevend van angst. “H-h-het ti-ta-tikt weer…” De zeeschuimer trok zijn zwaard en riep: “Dat moet nu maar weer eens uit zijn!!”
“Vlak naast het groene monster plonsde hij in het water en de wekker ging tik-tak…tik-tak… De krokodil smakte met zijn brede kaken.”    
(citaten naar de uitgave van “Margriet”, weekblad voor moeder en kind, Amsterdam)
Kapitein Haak valt in de bek van de krokodil (Alice B. Woodward)

[slideshow]

Ook interessant om te lezen

Expositie Zaanse Meesters geopend

Op donderdag 28 maart opende wethouder Sanna Munnikendam de nieuwe expositie “Zaanse Meesters” in Museum Zaanse Tijd op de Zaanse Schans. De expositie vertelt

1 reactie op “Clocks on film: Het witte konijn en de tikkende krokodil”

  1. Typerend is dat twee dieren uit beroemde verhalen zoals ‘Alice in wonderland’ en ‘Peter Pan’ een klok bezitten die hen niet altijd tot nut is. Het witte konijn is een mensdier die net als echte konijnen zeer gehaast is omdat hij zijn leven verliest als hij te laat aankomt bij de Hartenkoningin. De krokodil die in Peter Pan jacht maakt op hun gezamelijke aartsvijand kapitein James Haak lijkt sarcasatisch genoeg evenmin erg gehaast te zijn terwijl echte krokodillen genoeg tijd hebben voor hun prooi. De desbetreffende wekker die het dier heeft ingeslikt moet alleen van een zeer sterk metaal zijn gemaakt daat het maagzuur van de krokodil zo zuur is dat bijna alles erin verteerd, behalve de haak van de kapitein natuurlijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Museum Zaanse Tijd

Kalverringdijk 3
Zaanse Schans 
1509 BT Zaandam
075 – 61 797 69

Gratis te bezoeken voor Museumkaarthouders.

Scroll naar top

Museum Zaanse Tijd

Openingstijden:

Maandag10:00 – 17:00
Dinsdag10:00 – 17:00
Woensdag10:00 – 17:00
Donderdag10:00 – 17:00
Vrijdag10:00 – 17:00
Zaterdag10:00 – 17:00
Zondag10:00 – 17:00

Koningsdag, 1e Kerstdag en Oud & Nieuw gesloten.

Ontvangsten buiten openingstijden, rondleidingen en raadpleging museumbibliotheek mogelijk op aanvraag.