13 april 2018: Het goud van de Zaan in Museum Zaanse Tijd!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Museum Zaanse Tijd zegt: “Innovatie was en is goud aan de Zaan!” Later dit jaar is er in ons knusse museum op de Zaanse Schans een tentoonstelling over een belangrijke innovatie in de Zaanse Gouden Eeuw, het goud van de Zaan.

In de Museumweek, op vrijdagavond 13 april, is er al een voorproefje in de vorm van de Museummatch-avond in het museum. Dan maken wij graag kennis met moderne streekgenoten die het leuk vinden om mensen te ontmoeten die er net als zij van genieten samen in een museum bezig te zijn. Meer dan driekwart van de millennials bezoekt immers musea liever samen dan alleen. Bijna een derde lijkt het leuk om te daten in een museum. En dit geldt niet alleen voor millennials!

Met een quiz en een creatieve opdracht nemen de bezoekers van de Museummatch-avond deel aan het delven van het goud van de innovatie. Daarna wachten een drankje en een hapje in de intieme sfeer van het museum, om lekker na te praten met je MuseumkaartMatch!

De avond is alleen op uitnodiging toegankelijk voor Museumkaarthouders. Aanmelding verloopt via nationalemuseumweek.nl. Meld je snel aan want het aantal plaatsen is beperkt! De avond begint om 19.00 uur en duurt tot 21.30 uur.

Museumkaarthouders die de uitnodiging van de Museumvereniging gemist hebben kunnen zich alsnog melden met een mail aan directeur@mnuurwerk.nl.

Wie op tijd komt heeft de gelegenheid van te voren in het museum rond te neuzen.

 

Op 1 juli 2018 gaat in het museum de tentoonstelling Zaanse Meesters van start.

De Nederlandse Gouden Eeuw, een tijd van nieuwe ideeën, snelle veranderingen, bloeiende handel en groeiende welvaart. In 1592 past Cornelis Corneliszoon in Uitgeest een krukas toe op een windmolen, waardoor hij de uitvinder van de windzaagmolen wordt. Al snel wordt de zaagmolen in de Zaanstreek toegepast en sterk verbeterd. In de Zaanstreek begint de Gouden Eeuw.

In 1656 vindt Christiaan Huygens het slingeruurwerk uit. Om tegen een aanlokkelijke prijs te voorzien in de vraag, ontwikkelt molenaarszoon en klokkenmaker Kornelis Volger na 1660 een simpel uurwerk voor de nieuwe slingerklok. Een uurwerk dat gemaakt kan worden door minder goed geschoolde metaalbewerkers. De Zaanse klok wordt geboren. Door de lagere prijs wordt het bezit van een klok voor veel meer mensen haalbaar.

Volger stond aan het begin van de industriële productie van klokken. Bijna drie eeuwen later, rond 1960, is deze op zijn hoogtepunt. De Zaanse klok begint aan een nieuw leven.

 

Ook interessant om te lezen

Expositie Zaanse Meesters geopend

Op donderdag 28 maart opende wethouder Sanna Munnikendam de nieuwe expositie “Zaanse Meesters” in Museum Zaanse Tijd op de Zaanse Schans. De expositie vertelt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Museum Zaanse Tijd

Kalverringdijk 3
Zaanse Schans 
1509 BT Zaandam
075 – 61 797 69

Gratis te bezoeken voor Museumkaarthouders.

Scroll naar top

Museum Zaanse Tijd

Openingstijden:

Maandag11:00 – 17:00
Dinsdag11:00 – 17:00
Woensdag11:00 – 17:00
Donderdag11:00 – 17:00
Vrijdag11:00 – 17:00
Zaterdag11:00 – 17:00
Zondag11:00 – 17:00

Koningsdag, 1e Kerstdag en Oud & Nieuw gesloten.

Ontvangsten buiten openingstijden, rondleidingen en raadpleging museumbibliotheek mogelijk op aanvraag.