De klok van Otto Frank (3)

In de oorlogstijd probeerde Paauwe’s Patent net als veel andere Nederlandse bedrijven in moeilijke omstandigheden het hoofd boven water te houden. Er werden oplossingen bedacht om de materiaalschaarste te boven te komen, maar zonder blijvend succes. Na enkele jaren is het bedrijf kennelijk gestopt. Na de oorlog herrees Paauwe’s Patent onder de naam NUFA. 

Na 10 mei 1940 was er het nodige veranderd, maar de meeste Nederlanders probeerden zo gewoon mogelijk met hun normale leven verder te gaan. Zo ging het ook in de fabriek van Paauwe. Als er geen oorlog was geweest had men grondstoffen en mogelijk uurwerken of onderdelen in het buitenland gekocht, maar dat ging niet meer. In oorlogstijd worden de productiemiddelen en grondstoffen van de uurwerkindustrie voor andere doeleinden ingezet.

Met inventiviteit werden binnen Nederland de materialen bijeengeschraapt waarmee men zelf een synchroonuurwerk kon produceren. Het uurwerk werd gebouwd naar een eigen, maar weinig van het gangbare afwijkend ontwerp. Zo werd Paauwe’s het laatste Nederlandse bedrijf dat geheel in eigen bedrijf klokken produceerde. Met gepaste trots werd nog een vervolgartikel in Christiaan Huygens gepubliceerd onder de titel “Na den 10den Mei”.

het personeel

Over de gang van zaken daarna is geen bronmateriaal gevonden. Wel worden af en toe Paauwesklokken gevonden die een aantal zinken onderdelen hebben. Kennelijk geen grondstof die voor de oorlog noodzakelijk was, wat wordt onderstreept door het uiteenvallen van de zinken onderdelen als gevolg van de broosheid van het materiaal. Ook is er het relaas van de pogingen van de bezetter om beslag te leggen op de grondstoffen en de machines. Die werden enige tijd gerekt doordat de bedrijfsleider de Duitse beambte iets te gul op jenever trakteerde.

advertentie

We mogen aannemen dat in de loop van de oorlog de productie werd gestaakt. In het gelijkgeschakelde vakblad “Het Uurwerk” worden in 1942 geen advertenties van Paauwe’s Patent meer aangetroffen.

Tussen 1947 en 1975 werd de productie van synchroonklokken voortgezet onder de naam NUFA (Nederlandsche Uurwerkfabrieken) en sedert 1975 als NEDKLOK. De productie van klokken met kalender liep kennelijk terug. In de jaren ’50 werkten bij NUFA ongeveer 75 mensen.

NUFA Patent

Meer over de klok van Otto Frank

Meer over Paauwe’s Patent

Met dank aan Arnoud Carp voor het beschikbaar stellen van de bedrijfsfoto’s van Paauwe’s Patent.

Literatuur

W.P. Hoogeveen, Electrische uurwerken, De Bilt 1937 e.v.

H. Mulder, Elektrische tijdaanwijzing, Schoonhoven 1984

Paauwe’s Volautomatische Kalenderuurwerken N.V., “Werken en Streven”, “Na den 10en Mei” en “Instructies voor het repareeren”, reprint uitgegeven door MNU, Zaandam 2010 

18 antwoorden
 1. Kitty
  Kitty says:

  Graag zou ik willen weten of er nog steeds mensen zijn die deze klok kunnen maken want ik heb er nog 1 en vraag tevens ook af hoeveel hij waard zou zijn in deze tijd.

  Beantwoorden
  • Chris Gerrits.
   Chris Gerrits. says:

   Hallo Kitty,
   De laatste jaren heb ik veel Paauwe’s Patent klokken gerepareerd en gerestaureerd o.a. voor het klokkenmuseum in Zaandam. Deze Paauwe klok is 50 cm. rond en waarschijnlijk gelijk aan het model dat in de huiskamer van Otto Frank hing. Er bestaan vele modellen van deze kalenderklokken, waarvan enkele zeer zeldzaam. Het model en de technische staat bepaald de prijs. U moet denken tussen €50 en €300.
   Als U kontakt met mij opneemt dan kunnen we, geheel vrijblijvend, overleggen over reparatie en/of restauratie.

   Met vriendelijke groet, Chris Gerrits

   Beantwoorden
   • Johan Murre
    Johan Murre says:

    Beste heer Gerrits,

    Ik ben in het bezit van een Paauwe klok, van hetzelfde model als in de advertentie hier boven (mededeling vakantietijdperk)
    Hij heeft gelopen tot voor 4 jaar, het opstarten begon steeds moeilijker te worden, voor zover ik weet is hij nog in originele conditie, ik will hem graag laten repareren. Mag ik uw advise aub.

    Bij voorbaat dank,

    Johan Murre

    Beantwoorden
    • Chris Gerrits
     Chris Gerrits says:

     Hallo Johan,

     Bel of mail mij dan kunnen we overleggen hoe we e.e.a.kunnen regelen.

     Met vriendelijke groet, Chris Gerrits Tel. 0318-413158

     Beantwoorden
 2. John
  John says:

  Hoi Chris,
  Heb een kleine 20 jaar geleden ook z`n mooie klok gekocht op een rommelmarkt.Het uurwerk loop top kalender draaid helaas niet mee.Heb de patent papieren ook nog eens op gevaagt ook leuk dat je die dan toegezonden krijg met de hele tekeningen van de klok er bij.Zou ook wel eens willen weten wat dat kost om alles weer werkend te krijgen.
  Groet John

  Beantwoorden
 3. Chris Gerrits
  Chris Gerrits says:

  Hallo John,
  Sorry voor de late reactie, maar heb het niet eerder gezien.Het is moeilijk te zeggen wat het kost om het kalenderwerk weer lopend te maken, want vaak is er ondeskundig aan geprutst en dan is het veel werk om alles weer origineel te krijgen. Als dit niet zo is dan kan ik dit repareren voor ongeveer € 40.00. Als je het klokje opstuurt of brengt dan kan ik een geheel vrijblijvende prijsopgave doen. Bel of mail me, dan kunnen we overleggen. Tel.: 0318-413158 Mail: c.gerrits62@upcmail.nl

  Groet, Chris Gerrits.

  Beantwoorden
 4. gerard vrooland
  gerard vrooland says:

  Hallo Chris,
  Wij hebben dezelfde klok als die in de bedrijfsadvertentie. Alleen die van ons heeft een plaatje eronder met vier ronde pootjes. Elektrisch is alles nog perfect in orde. De datum en de tijd wordt nog steeds perfect weergegeven. Zelf de antieke stekker zit er nog aan. We gebruiken hem ook nog steeds. Moeten we er voorzichtig mee zijn?

  Beantwoorden
 5. ed schuit
  ed schuit says:

  ik bezit sinds kort een vierkant bureauklokje van het merk Nufa, met volledig kalender.
  Het klokje werkte niet, maar ik denk voor 5 euro kan mij de kop niet kosten.
  Ik bezit een 40 tal mechanische klokken, dus dit was een uitdaging, ik heb niets met elektrische klokken
  Het draadje van de spoel was losgelaten, dus niet zo`n probleem,alleen op de spoel heeft het papier los gelaten en is verteerd, kan daar plakband op of is er iets bijzonders voor nodig?
  Mvg Ed

  Beantwoorden
 6. G. Veldhuis
  G. Veldhuis says:

  Ben in het bezit van een NUFA-klok, electrisch. Het is het model dat in het bovenstaande artikel staat De klok van Otto Frank (3).
  Bestaat de mogelijkheid om de: “Instructie voor het repareeren” te verkrijgen? Volgens mij is het een reprint door MNU te Zaandam in 2010.
  Alvast bedankt voor de moeite.

  Beantwoorden
 7. M. Lavino
  M. Lavino says:

  ik heb ook een Nufa klok. gekregen van een vriend uit Rotterdam. aan de achterkant van geel koper.
  het verhaal luidt dat deze in het bezit is geweest van een rotterdamse chirurg, die chirgurgische instrumenten gebruikte op gelijkstroom.
  deze klok is 115 volt, 2,5 watt. per.: 50 kan ‘m uiteraard niet gebruiken.
  graag reactie van personen die er verstand van hebben.
  m.v.g.
  Fred Lavino

  Beantwoorden
 8. M. Lavino
  M. Lavino says:

  bij nader inzien denk ik mij vergist te hebben in gelijkstroom en moet het toch wisselstroom zijn en wel op 110/115 volt. 50 mhz
  dit voor de goede orde

  Beantwoorden
  • Chris Gerrits
   Chris Gerrits says:

   Nufa klokjes hebben meestal de mogelijkheid om op 110 of 220 V te werken. Aan de spoel zitten 3 aansluitdraden en wel 1xrood, 1xgrijs en 1x geel.
   Rood en grijs is 220V en Rood en geel is 110V

   Beantwoorden
 9. Paula jansen
  Paula jansen says:

  Goedenavond wij hebben een oud model paauwe patent klok. Alleen het elktro spoeltje is niet aanwezig. Kan iemand ons vertellen wat de waarde kan zijn van deze klok. Het is een klok met kalender. Mvg paula

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *